Werkwijze Systeemtherapie

Na aanmelding zal er een kort (telefonisch) gesprek plaatsvinden waarin je de hulpvraag kunt schetsen. Er wordt een eerste inschatting gemaakt of je aan het juiste adres bent. En belangrijker: je krijgt meer inzicht in de werkwijze, zodat je kunt beslissen of je verder wil gaan. Mocht je naar ons idee ergens anders passendere hulp kunnen krijgen dan kijken we samen waar dit zou kunnen zijn en hoe je daar hulp kunt ontvangen. Hoe verloopt een therapie meestal op de BinnensteBuitenTuin? De therapie bestaat uit gesprekken met een systeemtherapeut/psycholoog. De therapie bestaat vaak uit drie fases: de intake, de behandeling en de evaluatie.

Intake

In dit eerste gesprek -soms zijn dit er meer- wordt er o.a. informatie verzameld over je klachten, zorgen, vragen, thuissituatie, familieomstandigheden, school en leefstijl. Zo wordt het duidelijk waar de kern van het probleem ligt en wat jij van de therapie verwacht. Vaak zullen de mensen die betrokken zijn bij het probleem worden uitgenodigd. Samen overleggen we wie dit zullen zijn. Soms kan het ook zo zijn dat we dit in een later stadium doen of helemaal niet.

In deze fase kijken we of de BinnensteBuitenTuin je een passend therapieaanbod kan doen en of jij met ons aan jouw zorgen wilt werken. Zodra we een gezamenlijk akkoord hebben kunnen we aan de slag.

 
 

Behandeling

De kracht van de BinnensteBuitenTuin ligt op het combineren van reguliere therapie met de natuur. Dit houdt in dat je/jullie, samen met de behandelaar, de tuin in kunnen. Er kan gepraat, gewerkt of soms gespeeld worden, maar er kan ook geoefend worden door gebruik te maken van de natuur. Samen stemmen we af wat de aandachtspunten gaan worden en deze worden opgenomen in een zorgplan. Hierin staan onder meer wat de doelstellingen zijn en wie bij de behandeling betrokken worden. Ook wordt er een inschatting gemaakt van het aantal en soort gesprekken.

Tijdens de therapie is ook er ook de mogelijkheid om email contact te hebben. Dit kan ingezet worden om tussentijds te monitoren hoe het gaat, als je een langere periode in het buitenland bent of om opdrachten met elkaar te delen. Tijdens de therapie wordt er met jou afgesproken wat jij zelf prettig vindt.

Sommige jongeren vinden het fijn om tussendoor te mailen. Om te vertellen hoe het gaat, om vragen te stellen of om opdrachten te laten lezen. Dit kan natuurlijk altijd!

Evaluatie

Tijdens de therapie vinden er diverse evaluatiemomenten plaats om te kijken of de doelen al bereikt zijn, misschien bijgesteld moeten worden of dat doorverwijzing toch meer op zijn plaats is. Afronding van de therapie gebeurt altijd in overleg. In de laatste fase van het traject wordt er vaak teruggekeken naar het verloop van de therapie en wordt er een blik op de toekomst geworpen. Met jouw/jullie toestemming wordt er een rapportage aan de huisarts verstrekt.

Bij de BinnensteBuitenTuin sta je als cliënt centraal. Hiervoor spannen wij ons iedere dag opnieuw in en wij hopen dat je dit zo ook ervaart. Wij leveren graag kwaliteit en horen het graag als er dingen beter kunnen. Deze evaluaties kunnen zowel mondeling en/of schriftelijk gedaan worden en nemen dan ook een belangrijke plaats in.

Op de BinnensteBuitenTuin wordt gebruik gemaakt van (tussen) evaluaties. Feedback van jou, de verwijzers en samenwerkingspartners helpt ons de BinnensteBuitenTuin te verbeteren, maar ook jouw behandeling.

 
Crisis

Kinderen, jongeren en volwassen die bij de BinnensteBuitenTuin in behandeling zijn hebben vaak lichte tot milde klachten. Mocht er bij het telefoongesprek of na het kennismakingsgesprek blijken dat er intensievere behandeling nodig is kan de BinnensteBuitenTuin je helpen bij een doorverwijzing naar een specialistische organisatie zoals de Jutters, Curium, Rivierduinen of GGZIngeest.
Mocht je toch in een crisis raken dan staat hieronder wat je het beste kunt doen.

Hoe merk je dat je in een crisis zit?
Als je in een crisis zit dan zie je geen oplossing meer. Je hebt er al alles aan gedaan om je situatie te verbeteren, alleen of samen met je familie of vrienden. Maar dat is niet gelukt: je ziet het niet meer zitten. Mensen die in een crisis zitten herkennen zich vaak in een aantal van deze kenmerken:

  • Ik voel me extreem angstig.
  • Mijn gedachten gaan alle kanten op, ik heb er geen controle meer over.
  • Ik maak dingen kapot of ik beschadig mezelf.
  • Ik kan me niet meer beheersen en voel me erg agressief of extreem verdrietig.
  • Ik heb gedachten die ik niet herken.
  • Ik zie maar een uitweg, en dat is niet meer leven.
  • Andere mensen vinden dat ik me gek gedraag en maken zich zorgen.
  • Ik gebruik veel alcohol en drugs.
  • Ik voel me erg onveilig en hebt het idee dat ik mezelf niet meer onder controle heb.

    Wat kan je doen als je in crisis bent?
    Als je denkt dat je in crisis bent of als je iemand kent die in crisis is, schakel dan direct de huisarts of huisartsenpost in. Als je iemand kent die in een crisis zit, dan is het belangrijk om zo snel mogelijk hulp te zoeken. Dat kan moeilijk zijn, maar je kunt iemand er echt mee helpen en bent niet aan het klikken.

    Wat doe je in de tussentijd?

  • Zorg ervoor dat je zo weinig mogelijk prikkels krijgt: zoek een rustige plek op.
  • Probeer te praten met iemand die je vertrouwt.
  • Zorg dat je niet alleen bent of spullen in de buurt heeft waarmee je jezelf iets kunt aandoen.

  • Aanmelden Systeemtherapie

    Je kunt je aanmelden voor systeemtherapie via het contactformulier. De BinnensteBuitenTuin zal je bellen en wordt er kort gesproken waar jij graag hulp bij zou willen hebben. Op de BinnensteBuitenTuin worden over het algemeen kinderen en jongeren geholpen met lichte tot milde klachten. Dit betekent dat er vaak ook nog veel dingen goed gaan.

    In het telefoongesprek kijken we samen waar je in grote lijnen tegenaan loopt. Mocht je het niet fijn om te praten over de telefoon mag je natuurlijk ook langskomen. Als we allebei het idee hebben dat je aan het juiste adres bent, plannen we een uitgebreid kennismakingsgesprek en kijken we wie er aanwezig zullen zijn in dit gesprek.

    Mocht er bij het telefoongesprek of na het kennismakingsgesprek blijken dat er intensievere behandeling nodig is, kunnen we je helpen bij een doorverwijzing naar een specialistische organisatie zoals de Jutters, Curium, Rivierduinen of GGZIngeest.