Jeugd

Wanneer gesprekken?

  • Je ouders en jij hebben veel ruzie;
  • Gescheiden ouders;
  • ADHD, ADD of Autisme;
  • Hoofd- of buikpijnklachten;
  • Boosheid;
  • Down of sip zijn;
  • (Faal) angst en onzekerheid;
  • Moeite met het aangaan van contacten;
  • Omgaan met verdriet en rouw;
  • Omgaan met (chronische) ziekte;
  • Problemen op school;
  • Problemen met eten.

  •  

    Problemen

    Staat je leven op z'n kop? Kun je je slecht concentreren op school? Voel je je down? Of heb je bijvoorbeeld problemen thuis of met je vrienden? De BinnensteBuitenTuin wil je daar graag bij helpen. Op de BinnensteBuitenTuin worden gesprekken gevoerd door een systeemtherapeut en kun je ook buiten in de tuin activiteiten doen tijdens de gesprekken.

    Klik hier voor meer informatie over problemen....

    Soms zijn de problemen te ingewikkeld en te zwaar om goede hulp te krijgen op de BinnensteBuitenTuin. Je kunt dan denken aan psychotische stoornissen, ernstige agressiviteit, gebruik van harddrugs of zelfmoordplannen. De BinnensteBuitenTuin kan je wel helpen om de juiste hulp te vinden.

     

    Je ei kwijt

    Veel jongeren vinden het heel moeilijk om bepaalde (persoonlijke) dingen tegen hun ouders te zeggen. Bijvoorbeeld omdat ze zich schamen, hun ouders niet teleur willen stellen of het op een andere manier niet durven. Bij een gezinsgesprek word je hierbij geholpen door de systeemtherapeut, waardoor het makkelijker wordt. Hierbij wordt altijd gekeken wat jij wel of niet wil vertellen!

    Maar dat is toch niet met mijn ouders erbij?

    Ja...dat is soms wél met je ouders erbij. Dat klinkt misschien niet zo fijn, maar toch kan het je meer opleveren dan je denkt! Bij een gezinsgesprek kom je samen met je ouders en eventueel broers en zussen. De systeemtherapeut, die ervaring heeft met gezinnen, leidt het gesprek. Zij zorgt ervoor dat het geen ruzie wordt en dat iedereen bij het gesprek aan bod komt en kijkt hoe jullie gezin functioneert en vraagt iedereen naar hun mening.

     

    Hoeveel keer moet ik komen?

    De duur en het aantal gesprekken frequentie van de therapie worden mede bepaald door je leeftijd, hoe erg de problemen zijn en hoe gemotiveerd je bent. Over het algemeen duren de therapieën tussen de: 5-10 gesprekken. Een gesprek duurt meestal één uur. In het begin vinden de gesprekken vaak om de twee weken plaats. In de afbouwfase, wanneer het beter gaat, zit er vaak een langere tijd tussen de gesprekken.

     

    Verleden

    Soms zijn er in het verleden vervelende dingen gebeurd in gezinnen (of die spelen nog steeds), die vaak nogal gevoelig liggen. Vaak wordt het onderwerp vermeden binnen het gezin, waardoor iedereen er mee blijft zitten en de band tussen de gezinsleden minder goed blijft. Bij de systeemgesprekken kan hierover gesproken worden zonder dat iedereen elkaar meteen in de haren vliegt. Hierdoor kunnen jullie elkaar beter leren begrijpen en is de kans op ruzie thuis ook kleiner.

    Gescheiden ouders of plusouders

    Als ouders gescheiden zijn, worden de systeemgesprekken soms apart gevoerd. Je hebt dan bijvoorbeeld gesprekken met je moeder en je vader apart gehouden. Dit om te voorkomen dat er alleen maar ruzie tussen de ouders plaatsvindt tijdens het gesprek. Soms worden ook de nieuwe partners en/of broers zussen uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek.

     

    Ouders bij individuele therapie

    Soms vinden er geen gezinsgesprekken plaats, maar komen je ouders af en toe mee naar de individuele gesprekken die jij hebt met je therapeut. Dat is er dan vooral op gericht om je ouders op de hoogte te houden, en hen te leren hoe ze het beste met jou en je probleem om kunnen gaan.

     

    Vriend of vriendin

    Systeemgesprekken kunnen er overigens ook zijn met je vriend/vriendin of iemand met wie je een relatie hebt. Want ook voor andere mensen die dichtbij je staan kan het goed zijn om te weten hoe ze het beste met jou en je probleem kunnen omgaan.

    Toestemming voor de gesprekken

    Ouders hebben meestal gezamenlijk gezag over hun kinderen. Dat betekent dat beiden dezelfde rechten hebben. In geval van echtscheiding wordt een jongere vaak door één van beide ouders aangemeld voor behandeling. Pas als van beide ouders (van kinderen tot 16 jaar) en van jou toestemming is verkregen kan de behandeling starten. De behandelaar bespreekt met je ene ouder en jou wie je andere ouder benadert om deze te informeren en om toestemming te krijgen.

    Er zijn uitzonderingssituaties waarbij toestemming van beide ouders niet noodzakelijk is.

    Lees hier meer over Toestemming...

     

    Je ouders op de hoogte

    Als je tussen de 12 en 16 jaar bent en je wilt niet dat je ouders worden geïnformeerd, en de behandelaar acht jou hier in staat een beslissing over te nemen, kan de behandelaar hiermee akkoord gaan.

    Je ouders krijgen informatie over wat er met jou aan de hand is, hoe het op het moment met je gaat en hoe het gaat. En ze leren hoe ze het beste met jou en je probleem om kunnen gaan. Als er over dat soort dingen duidelijke afspraken worden gemaakt, is er thuis vaak een stuk minder spanning. Het kan echt fijn zijn als je ouders je thuis beter kunnen helpen en steunen. Bovendien voorkomen gezinsgesprekken gedeeltelijk dat je thuis 1000 vragen van ze krijgt, en alles in je eentje uit moet leggen.

     

    Privacy

    Iedereen heeft recht op privacy. De BinnensteBuitenTuin gaat daarom vertrouwelijk om met alles wat jij vertelt. Wij hebben een beroepsgeheim en mogen alleen informatie over jou aan anderen geven, als jij daarvoor toestemming hebt gegeven. In sommige gevallen kan onze geheimhoudingsplicht verbroken worden. Hierover kan je behandelaar je meer vertellen. Jouw recht op privacy betekent ook dat een gesprek met jouw behandelaar niet zomaar mag plaatsvinden in het bijzijn van anderen. Je hebt het recht om bepaalde zaken voor jezelf te houden.

    Gewoontes

    Binnen een gezin zijn er vaak bepaalde gewoontes en patronen ontstaan. Dat gebeurt eigenlijk bij iedere groep mensen die langere tijd met elkaar samen zijn. Vaak zijn die patronen goed, maar soms kunnen ze ook een negatieve invloed op je hebben. Dat kan iets negatiefs zijn bijvoorbeeld een ruzie tussen je ouders, maar ook iets wat in de eerste instantie positief lijkt te zijn. Zoals ouders die overdreven zorgzaam en beschermend zijn t.o.v. hun kinderen.

    Soms zie je gewoontes die doorgegeven worden door de generaties heen. Een systeemtherapeut bekijkt het gezin van buitenaf en ziet daardoor de patronen die je niet snel ziet als je 'er in zit'. Het kan vaak veel opleveren om dit soort patronen te ontdekken/verhelderen en waar mogelijk te doorbreken.