De BinnensteBuitenTuin wilt je graag de zorg geven die jij nodig hebt. Om dat zo goed mogelijk te kunnen doen, is het goed om te weten wat jouw rechten en jouw plichten zijn. Oftewel: wat kun jij van ons verwachten en wat verwachten we van jou?

Rechten

Ontevreden?

Wanneer je ontevreden bent over de behandeling of de bejegening dan horen wij dat dat graag. Vaak gaat het om misverstanden die in een gesprek opgelost kunnen worden. Wanneer het niet lukt om de gerezen problemen te verhelpen bestaat de mogelijkheid om een klacht in te dienen.

Voor het reglement en adressen word je verwezen naar de klachtencommissie van de Nederlandse Vereniging voor Relatie- en Gezinstherapie (www.nvrg.nl) of de Beroepsvereniging het Nederlands Verbond voor Psychologen, psychosociaal therapeuten en Agogen (www.nvpa.nl).

Klik hier voor het P3NL Klachtenformulier
Klik hier voor de klachtenprocedure

Vertrouwenspersoon

Over het AKJ
Het AKJ is de organisatie van de vertrouwenspersonen voor de jeugdhulp. Ieder kind, iedere jongere en ieder ouder/verzorger die te maken krijgt met een vorm van jeugdhulp, kan hulp van ons krijgen. Wij zijn onafhankelijk. We zijn zelfstandig. En we hebben geen verbinding met jeugdhulporganisaties, de Raad voor de Kinderbescherming, pleegzorgorganisaties of jeugd- en wijkteams.

Wij zijn er om iedereen zonder oordeel te helpen. Jongeren, kinderen en ouders die met de jeugdhulp te maken krijgen, kunnen veel vragen hebben. Of klachten. Wij zijn er om die vragen te beantwoorden. We geven advies over welke stappen je het beste kunt zetten. En we ondersteunen mensen die een klacht hebben over de jeugdhulp. Dat is altijd gratis. Wie met de jeugdhulp te maken heeft, heeft automatisch recht op ondersteuning van een vertrouwenspersoon. Wij helpen om heel goed uit te zoeken wat er aan de hand is. We helpen ook om duidelijk te maken wat je mening is en hoe je vindt dat het opgelost moet worden.

Klik hier voor meer informatie en contactgegevens

De Wet op de Geneeskundige Behandelovereenkomst (WGBO)

De rechten van cliënten zijn vastgelegd in de WGBO. Voor kinderen en jongeren gelden specifieke rechten. In het algemeen zal worden gehandeld volgens de regels over het aangaan, uitvoeren en beëindigen van de behandeling zoals beschreven in de beroepscode voor psychologen.

Geheimhouding van je gegevens

De behandelaar heeft een geheimhoudingsplicht tegenover derden. Hij/zij kan dus alleen met jouw schriftelijke toestemming gegevens over jou verstrekken aan bijvoorbeeld een verzekeringsmaatschappij, een keuringsarts of Arbodienst. De behandelaar mag alleen in noodsituaties zijn geheimhoudingsplicht doorbreken, bijvoorbeeld als mensen in gevaar zouden komen. De behandelaar heeft geen toestemming van je nodig wanneer hij/zij over de behandeling overleg wil plegen met collega's. Deze collega's hebben overigens ook een geheimhoudingsplicht.

Recht op informatie

De behandelaar is verplicht je te informeren over wat hij denkt dat er met je aan de hand is. Hij/zij moet met jou overleg plegen over het doel van de behandeling en de manier waarop dat doel bereikt kan worden. De behandelaar zal je ook vertellen hoelang de behandeling mogelijk gaat duren. Op grond van deze informatie geeft je toestemming voor de behandeling. De behandelaar zal ook het verdere verloop van de behandeling met jou blijven bespreken. De behandelaar mag je alleen informatie onthouden, wanneer jij daarvan ernstig nadeel zou ondervinden. Hij/zij moet daarvoor wel eerst overleg plegen met een collega.

Zowel de jongere als de ouders hebben het recht om volledig geïnformeerd te worden. De behandelaar moet de informatie zo geven dat de jongere en de ouders het kunnen begrijpen. Als de jongere tussen de 12 en 16 jaar niet wil dat zijn ouders worden geïnformeerd, en de behandelaar acht de jongere in staat hier een beslissing over te nemen, kan de behandelaar hiermee akkoord gaan.

Inzage in jouw medisch dossier

De behandelaar moet het dossier en het gegevensbestand zó inrichten dat geheimhouding van de inhoud en bescherming van de persoonlijke levenssfeer verzekerd zijn. Je mag jouw dossier inzien en fotokopieën maken. Je hebt geen recht op informatie die vertrouwelijk is gegeven door anderen die, met jouw toestemming, bij de behandeling zijn betrokken. Evenmin heb je recht op inzage in de persoonlijke werkaantekeningen van de behandelaar. Je mag wel iets aan jouw dossier toevoegen maar er niets uithalen. Zo mag je bijvoorbeeld op- of aanmerkingen over de therapie toevoegen of kritiek over de manier waarop jouw situatie is weergegeven door de behandelaar. Je hebt het recht jouw dossier te laten vernietigen. Je moet daar schriftelijk om verzoeken. Wanneer het gaat om behandelaar van kinderen of om gezinstherapie, dan hebben ouders niet zonder meer het recht om het dossier van hun kinderen in te zien.

Inzage medische dossier van een jongere tot 16 jaar

Zowel de jongere als de ouders kunnen inzage krijgen in het medisch dossier. De jongere moet toestemming verlenen voor inzage door (één van) de ouders. Als de jongere niet wil dat (één van) de ouders het dossier inziet, en de behandelaar acht de jongere in staat hier een beslissing over te nemen, kan de behandelaar hiermee akkoord gaan. De behandelaar draagt er dan zorg voor dat dit bezwaar wordt vastgelegd in het dossier. Als de behandelaar de jongere verstandig genoeg acht, zal hij toestaan dat de jongere alleen het dossier inziet.

Inzage in het medisch dossier vanaf 16 jaar

De jongere kan zelf om inzage in het medisch dossier vragen. De ouders hebben geen recht om dit dossier in te zien, tenzij de jongere hiermee in stemt. Bij het verlenen van inzage in het dossier wordt de persoonlijke levenssfeer van anderen beschermd. Dat betekent dat gegevens die door een familielid of andere naastbetrokkene aan de behandelaar zijn verstrekt in het vertrouwen dat de patiënt ze niet te zien krijgt, worden afgeschermd tijdens de inzage.

De bewaartermijn van dossiers is vijftien jaar. Bij minderjarigen begint deze termijn van vijftien jaar te lopen op het moment dat zij achttien jaar worden. Dossiers worden bewaard tot hun 34ste levensjaar.

Toestemmingsvereiste voor jongeren tussen de 12 en 16 jaar

Ouders hebben meestal gezamenlijk gezag over kun kinderen. Dat betekent dat zij beiden dezelfde rechten hebben. In geval van echtscheiding wordt een kind of jongere vaak door één van beide ouders aangemeld voor onderzoek of behandeling. Pas als van beide ouders toestemming is verkregen kan het onderzoek plaatsvinden of de behandeling starten. Dat heet het toestemmingsvereiste. Een jongere van 12 tot 16 jaar moet ook zelf toestemming geven voor het onderzoek of de behandeling.

De behandelaar bespreekt met de aanmeldende ouder wie de andere ouder benadert om deze te infomeren en om toestemming te krijgen. Er zijn uitzonderingssituaties waarbij toestemming van beide ouders niet noodzakelijk is.

Toestemmingsvereiste voor jongeren vanaf 16 jaar Vanaf 16 jaar mogen jongeren zelf beslissingen nemen over hun medische behandeling. Zij hebben dezelfde rechten als volwassenen. Een jongere moet zelf toestemming geven voor een behandeling. De jongere heeft daarbij het recht om volledig geïnformeerd te worden.

Toestemming van de ouders is niet meer nodig

Als het in het belang van de behandeling is en de jongere het zelf ook wenst, zal de behandelaar de ouders zoveel mogelijk bij de behandeling betrekken. Indien de jongere niet in staat kan worden geacht hier zelf beslissingen over te nemen, kan de ouder als (wettelijk) vertegenwoordiger optreden.

Goed behandelaarschap

Wanneer één van beide ouders met gezag weigert toestemming te geven voor onderzoek en/of behandeling, kan in uitzonderingssituaties het kind of jongere toch worden onderzocht of behandeld op basis van 'goed behandelaarschap' (artikel 465 lid 4 van de Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst). Deze uitzondering is bedoeld voor situaties waarin een ouder met gezag duidelijk niet het belang van het kind of de jongere dient en zijn of haar subjectieve mening te veel laat meewegen.

Is er sprake van een ernstige aanmeldingsklacht of verdenking op matige tot ernstige psychopathologie bij een kind of jongere, waarbij de verwachting is dat behandeling noodzakelijk zal zijn en zijn de motieven om te weigeren niet ingegeven door het belang van het kind, dan kan de behandelaar op basis van 'goed behandelaarschap' ondanks de weigering van de betreffende ouder het kind toch onderzoeken. Datzelfde geldt als na onderzoek blijkt dat er sprake is van matige tot ernstige problematiek, waarbij het kind of jongere zonder behandeling schade lijdt. De behandeling van het kind of de jongere kan dan starten, ondanks weigering van de betreffende ouder.

Wet verplichte meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling
Deze wet verplicht organisaties om een meldcode in de eigen organisatie te implementeren en het gebruik en kennis hiervan te bevorderen. Een meldcode is een stappenplan waarin wordt beschreven hoe een behandelaar hoort om te gaan met het signaleren en het melden van kindermishandeling en huiselijk geweld.

Protocol

In dit protocol is vastgelegd, dat wanneer een behandelaar zich zorgen maakt over een kind/jongere die hij of zij onder behandeling heeft, deze de situatie in principe met de ouder(s) zal bespreken. Wanneer de situatie bespreekbaar is en wanneer de ouder(s) open staan voor hulpverlening, wordt door de behandelaar met instemming van de ouder(s) een zogenaamde zorgmelding gedaan. Wanneer er acute ernstige bezorgdheid bij een behandelaar bestaat over een kind of een jongere en de ouder(s) niet openstaan voor hulpverlening, kan de behandelaar, ook zonder (voor)overleg en toestemming, een melding doen bij het AMK. Een melding betekent voor het AMK de start van een onderzoek.

Meer informatie

Voor algemene informatie over Huiselijk geweld en kindermishandeling klik hier. Klik hier voor het Basismodel hoe te handelen bij Huiselijk geweld en kindermishandeling.

Privacy

Iedereen heeft recht op privacy. De BinnensteBuitenTuin gaat daarom vertrouwelijk om met alles wat jij en je familie vertelt. Wij hebben een beroepsgeheim en mogen alleen informatie over jou aan anderen geven, als jij daarvoor toestemming hebt gegeven. In sommige gevallen kan onze geheimhoudingsplicht verbroken worden. Hierover kan je behandelaar je meer vertellen. Jouw recht op privacy betekent ook dat een gesprek met jouw behandelaar niet zomaar mag plaatsvinden in het bijzijn van anderen. Je hebt het recht om bepaalde zaken voor jezelf te houden.

Klik hier voor de privacy verklaring

Groepsbijeenkomsten

Eenmaal per maand hebben we een groepsbijeenkomst de jongeren hun ideeën, wensen en/of ongenoegen kunnen uiten. Er wordt dan samen gekeken of we aan deze wensen tegemoet kunnen komen. Hiermee proberen we onze werkwijze en zorg zo goed mogelijk te laten aansluiten op onze cliënten.

 

Plichten

Afbellen & No-show

Afbellen
Ben je verhinderd voor de afspraak of dagbesteding?

  • Indien je verhinderd bent dient een afgesproken gesprek (Systeem- of vaktherapie of individuele begeleiding) 48 uur / twee werkdagen van te voren telefonisch te worden afgemeld. Voor de individuele afspraken kun je persoonlijk afbellen bij je eigen begeleider. Klik hier voor de contactgegevens. Bij geen gehoor kun je de voicemail inspreken of een mail sturen en je wordt zo snel mogelijk teruggebeld voor een nieuwe afspraak. De therapeut brengt de kosten voor deze gemiste sessie in rekening wanneer de cliënt zich niet tijdig heeft afgemeld, ongeacht de reden voor afmelding. Dit geldt ook wanneer de cliënt om welke reden dan ook, niet komt op de afgesproken tijd en dag.
  • Afmelden voor de dagbesteding horen we graag telefonisch van de jongere zelf. Graag uiterlijk voor 09.00 uur, op de groepstelefoon (06 - 1481 7354) en niet per whatsapp. Als je afwezig bent zonder afmelding als je minderjarig bent dan stellen wij ouders op de hoogte stellen van je afwezigheid. Dit omdat zij verantwoordelijk zijn voor jou en moeten weten waar je bent. Omdat er op de BinnensteBuitenTuin speciaal een plekje voor je is gereserveerd zullen we na 2 weken ziekte in gezamenlijk overleg kijken naar het vervolg van het dagbestedingstraject.

No Show
Ziekenhuizen, maar ook steeds meer hulpverleners zien zich genoodzaakt een zogenaamd no-show tarief te hanteren. Het komt steeds vaker voor dat cliënten onaangekondigd niet op hun afspraken verschijnen, zo ook bij de BinnensteBuitenTuin. Deze tijd is speciaal gereserveerd voor de cliënt en had dan door een andere cliënt ingevuld kunnen worden. Zeker bij het bestaan van wachttijden is dit erg vervelend. Om deze reden willen wij graag het no-show beleid van de BinnensteBuitenTuin onder de aandacht brengen. Klik hier voor huidige no show tarief wat in rekening wordt gebracht.

Ook voor onze dagbesteding geldt dat er continue gewerkt wordt aan de ontwikkeling en vooruitgang van de jongere. Aanwezig zijn op de groep is hierin een belangrijke voorwaarde. De BinnensteBuitenTuin reserveert een plek binnen de groep welke enkel door deze jongere bezet kan worden. Als een jongere niet aanwezig is (om welke reden dan ook) heeft dit meerdere gevolgen zoals bijvoorbeeld:

  • Het zorgproces wordt onderbroken en kan gevolgen hebben op de voortgang in het traject.
  • De BinnensteBuitenTuin stemt zijn personeelscapaciteit af op de vrijgegeven plekken.
  • Afwezigheid kan een grote invloed hebben op de groepsdynamiek tussen de jongeren.
  • Veel van onze jongeren hebben baat bij een continue dagstructuur. Wij hebben houden daarom vast aan de gestelde vakantie periodes in het vakantierooster op de website.
  • Zijn/haar plek kan niet gevuld door een andere jongere.
  • Indien verhinderd dient een afspraak (zoals een therapiesessie, individuele begeleiding en/of dagbesteding) 48 uur / twee werkdagen van te voren telefonisch te worden afgemeld.
  • De BinnensteBuitenTuin hanteert een gereduceerd tarief van 45 euro per individuele afspraak. Indien je nalaat om een afspraak 48 uur van tevoren af te bellen (ongeacht de reden voor afmelding) ontvang je een nota om enigszins de verloren tijd te compenseren.
  • Voor de individuele afspraken kun je persoonlijk afbellen bij je eigen begeleider. Bij geen gehoor kun je de voicemail inspreken of een mail sturen en word je zo snel mogelijk teruggebeld voor een nieuwe afspraak.
  • Indien je onverwachts niet naar de dagbesteding kan komen, horen we dit graag van de jongere zelf (uiterlijk voor 09.00 uur) op de groepstelefoon: 06 - 1481 7354.
  • De BinnensteBuitenTuin heeft een wachtlijst met cliënten die graag begeleidt willen worden.
  • Bij (herhaaldelijk) verzuim behouden wij zich het recht om je niet meer in behandeling te nemen of om plaatsing op de dagbesteding voortijdig te stoppen.
  • Indien je een nota ontvangt voor een afspraak die je niet bent nagekomen, moet je deze zelf betalen. De ziektekostenverzekeraar vergoedt deze nota niet. De BinnensteBuitenTuin vraagt je dan ook dringend je afspraak goed te noteren zodat er geen misverstanden ontstaan en je ook geen nota ontvangt voor een niet nagekomen afspraak.

WA-verzekering

Ouders/verzorgers zijn en blijven aansprakelijk voor schade en letsel die hun kind veroorzaakt. Als het kind of de jongere schade aanricht aan het terrein of eigendommen van BinnensteBuitenTuin ben je als ouder hier zelf voor aansprakelijk. Een WA-verzekering dekt deze schade en is dus een vereiste bij jongeren die dagbesteding hebben op de BinnensteBuitenTuin. De BinnensteBuitenTuin stelt zich niet aansprakelijk voor schade aan of vermissing of diefstal van persoonlijke eigendommen. Tijdens het vervoer van en naar de BinnensteBuitenTuin in een taxi geldt de ongevallenverzekering inzittende van de taxionderneming. Die verzekering dekt schade door en tijdens het vervoer.

Vervoer

Over de wijze waarop de jongere naar de BinnensteBuitenTuin reist worden afspraken gemaakt met ouders/verzorgers of verwijzende instantie. Jongere kunnen met de fiets, brommer, openbaar vervoer, taxi of gebracht worden. Er is geen bewaakte fietsenstalling op de BinnensteBuitenTuin, dus de jongere moet zelf zorgen voor een goed slot.

Bij vervoer met openbaar vervoer of taxi kunnen ouders/verzorgers soms in aanmerking komen voor een tegemoetkoming. Via de gemeente waar de jongere woont, kan je formulieren opvragen voor deze tegemoetkoming.

 

Algemene Voorwaarden

Klik hier voor de algemene voorwaarden.