Moestuin

Tijdens de dagbesteding maken we vaak gebruik van de moestuin. We telen onze eigen groentes en fruit. Alles wat hiermee te maken kunnen we samen aanpakken. Afhankelijk van welke maand het is zijn er verschillende activiteiten die centraal staan in de tuin.

Januari: plannen maken

In de winter is er in vergelijking met de andere seizoenen weinig in de tuin te doen. De tuin wordt vrijgemaakt van alle dode planten. De vorstgevoelige planten worden afgedekt met stro, dennentakken en droge bladeren. De winter ook bij uitstek geschikt om het tuingereedschap te repareren, oliën en te slijpen. De winter is ideaal om plannen te maken voor een nieuwe indeling van de moestuin. Volgend seizoen moet alles immers doorschuiven naar een andere plek, zodat de verschillende families maar eens in de 4 jaar op dezelfde plek staan. Want elk jaar dezelfde groenten telen op dezelfde bedjes geeft ziektes en plagen en put de grond uit. Om dit te voorkomen passen we vruchtwisseling of wisselteelt toe.

 
 

Februari: opruimen en spitten

We maken de zaaibedden alvast onkruidvrij en spitten de grond goed losmaken met een spitvork. Vanaf eind februari, begin maart kun je de grond verbeteren met compost. De tuin wordt bemest en helemaal omgespit, zodat we in het voorjaar direct van start kunnen gaan met een opgeruimde tuin. Begin februari kunnen we wel al beginnen met het zaaien van sommige planten binnenshuis. Hiervoor gebruiken we kleine kasjes om ze sneller te laten groeien.

Maart: drukke maand voor de moestuinder

Sommige plantjes die we binnen hebben gezaaid als kleine plantjes worden in de tuin gezet. Tuinbonen, erwten, peulen kunnen al buiten gezaaid. We doen dit in mooie rechte lijnen zodat we later het onkruid tussen de planten goed weg kunnen halen.

 
 

April: buitenzaaimaand

April is de buitenzaaimaand bij uitstek. Helemaal als de temperaturen al zo vroeg in het jaar zomers aandoen. We kunnen dus allerlei groentes direct in de volle grond zaaien. Om de planten goed te laten groeien is het belangrijk om te de tuin goed water te geven, mest te geven en onkruid vrij te houden. Schoffelen en harken is iets wat het hele jaar terugkomt.

Mei: 1e oogst en blijven zaaien

In mei kun je allerlei groentes direct in de volle grond zaaien. Normaal gesproken is mei de tijd voor de eerste oogst: spinazie, radijs, raapstelen, rabarber en sla! De jonge planten moeten soms beschermt worden door er een plastic fles zonder bodem of plastic bakje overheen te zetten. We zaaien en planten nog steeds allerlei groentesoorten zofals wortels en spinazie. Als eerdere zaaisels minder goed zijn opgekomen, zaaien we die gewoon nog een keer.

 
 

Juni en Juli: topdrukte in de moestuin

Normaal gesproken zijn de moestuinomstandigheden in juni optimaal. De warme temperaturen en de vochtige grond geven een uitstekende groei. In de zomer groeien de planten het snelst. Sommige groeien zo hard dat ze gesnoeid of opgebonden worden. Ook kunnen we al veel groentes en fruit uit de tuin oogsten. We plukken ze dan uit de tuin en kunnen ze gebruiken in de keuken (of snoepen tijdens het werk). Op de BinnensteBuitenTuin gebruiken we de oogst voor onze eigen lunch.

Augustus: Oogsten, stekken, snoeien

In augustus kunnen we, als het meezit, volop oogsten. Wortels bijvoorbeeld, maar ook uien, knoflook, sla, tomaten en courgettes. De moestuin is nu volgroen en hier en daar doorspekt met felle kleuren van tomaten en paprika´s. Veel water geven, mesten, onkruid wieden, opschonen en netjes maken zijn nu de dagelijkse bezigheden.

 
 

September: Tijd voor najaarsgroenten

September is de maand om najaarsgroenten te zaaien en te planten. De bedden waar de erwten, bonen, peulen en kapucijners hebben gestaan maken we alvast schoon. Het is de hoogste tijd om een groot deel van de oogst uit de moestuin te verwerken. We gebruiken we ze in de keuken. Jam, chutneys en inmaken zijn leuke dingen om te doen.

Oktober/November: Wintergroenten en bloembollen planten

De weersveranderingen in oktober zijn heel groot. Lichte warme dagen kunnen aanvoelen alsof de nazomer gewoon doorgaat, en dan plotseling zijn er kou invallen. De nachtvorsten betekenen het einde voor gevoelige gewassen. De pompoenen, pastinaak, prei en de winterwortels worden geoogst. Er valt nog wat te planten en zaaien. Soms planten we een bedje vol met bloembollen(narcissen of tulpen) om ze in het voorjaar te snijden voor binnen. En oktober/november is natuurlijk de tijd om de moestuin klaar te maken voor de winter. Verder proberen we de tuin verder zo schoon mogelijk te maken voor de winter en vrij van onkruid. November is ook de maand om afgevallen blad op te ruimen.

 
 

December: Het is stil in de tuin

We zorgen ervoor dat de grond in goede conditie is voor het voorjaar. We spitten de grond beetje bij beetje om zodat alle onkruiden en rommel eruit gaat. Nu de winter aanbreekt, kun je nog altijd je eigen groenten oogsten in de moestuin. Bijvoorbeeld de snijbiet, rode biet, sla of tuinboon. In de koude platte bak kunnen we spinazie, worteltjes, winterpostelein, kervel en veldsla zaaien. Maar het duurt natuurlijk wel langer voordat er iets opkomt!